הסתגלות נכונה למסגרות חינוכיות

אם מנשקת ילדה לפני היום הראשון בגן. ב - INDEKIDS תמצאו מגוון של אנשי מקצוע וכלים להסתגלות נכונה.

מאת צוות INDEKIDS

24.5.2023

כניסה למסגרת חינוכית חדשה לא תמיד מהווה דבר קל עבור הילדים שלנו. בין אם מדובר על מעבר לכיתה אחרת, לבית ספר חדש, לגן אחד ועוד, הרי שכל ילד יסתגל בצורה שונה. חשוב להבין כי להורים יש תפקיד משמעותי ביותר בהסתגלות של כל ילד למסגרת החינוכית שלו. המסרים אותם הוא יקבל מהוריו וכן מהצוות החינוכי במסגרת, יכולים לסייע לו להסתגל לשינוי בצורה קלה עם חששות ומתחים מעטים. מסרים מבלבלים סביב תהליך ההסתגלות עלולים לגרום לילד להתקשות להסתגל ולחוות לא מעט מתח.

הסתגלות לקראת מסגרת חינוכית חדשה – מה חשוב לעשות?

אין ספק שאחד השלבים הלא פשוטים עבור ילדים כרוכים במעבר בין גני הילדים לגילאים השונים כגון: מעבר מגן טרום חובה לגן חובה וכן, מעבר של ילד בגן לכיתה א. בכדי שהמעבר של ילד לכיתה א יתבצע בצורה כמה שיותר טובה, חשוב שהוריו יקפידו להציג עבורו את הלמידה כחוויה מהנה, מעניינית וחיובית. חשוב לתת מקום לסקרנות הטבעית של הילד על מנת שהוא יצליח להנות מכל מה שהוא לומד וכן להתגבר על קשיים שעלולים להופיע במהלך תקופת ההסתגלות ושנת הלימודים כולה.

כמו כן, חשוב להעצים את תחושת המסוגלות של הילד והאמון ביכולות שלו. כדאי מאוד לדבר אתו על העובדה שככל שהוא גדל ולומד דברים חדשים, כך היכולות שלו מתפתחות והוא יכול לעבור למסגרת שמתאימה יותר הן לגילו והן ליכולות החדשות שלו, כגון: מעבר מגן טרום חובה המיועד לילדים קטנים יותר לגן חובה שבו יש ילדים גדולים יותר שלומדים ומתנסים בדברים חדשים. כמובן שחשוב לשדר לילד שאתם מאמינים כי הוא יכול לצלוח את המעבר וכי יש בו את היכולת להתמודד עם כל קושי שיהיה בדרכו. בד בבד, עליכם להדגיש כי אתם שם עבורו בכדי לסייע לו לצלוח את הקשיים השונים.

חשוב מאוד לאפשר לילד להביע בצורה פתוחה כל חשש שיש לו ולהתייחס לכך ברצינות, לשאול כל שאלה שמעסיקה אותו ולענות בצורה פשוטה אך מפורטת על מנת שיקבל את התשובה הטובה ביותר.

יש להרגיע את הילד ולסייע לו בגיבוש תסריט חיובי ביחס למסגרת החדשה שהוא עתיד להיכנס אליה. חשוב להגיע עם הילד טרם תחילת השנה לביקור במסגרת החדשה, להכיר יחד אתו את אנשי הצוות במסגרת, את המקום עצמו, היכן ממוקם כל דבר. מדובר על דבר חשוב ביותר שיקנה לו תחושת ביטחון.

חשוב להעניק לילד את ההרגשה שהוא איננו בודד במערכה. בדיוק כפי שהוא נכנס למסגרת החדשה, כך גם המורה או הגננת מקבלים ילדים חדשים וצריכים להכיר אותם וכך גם הילדים האחרים חדשים בדיוק כמותו ונדרשים לעבור את תהליך ההסתגלות, ההכרות המחודשת עם הילדים והמורה או הגננת ועוד.

כדאי לשתף את הילד בחוויות שלכם מתקופות שונות של כניסה למסגרת, על קשיים שהתמודדתם עימם ועל דרכים שמצאתם בכדי להתמודד בצורה הטובה ביותר עם הקשיים. שיתוף מחוויה אישית הוא ללא ספק דבר שיכול לסייע רבות לילד שלכם.

כמה ילדים יושבים סביב שולחן, ילדה מניחה ראש על השולחן. ב - INDEKIDS תמצאו מגוון של אנשי מקצוע וכלים להסתגלות נכונה.

מה לא כדאי לעשות לפני מעבר של ילד למסגרת חדשה?

בכדי להקל על הילד שלכם כמה שניתן את המעבר למסגרת החדשה, ישנם כמה דברים שכדאי מאוד שתימנעו מהם: ראשית כל, אל תטילו על הילד לבחור את המסגרת המתאימה לו. עליכם לבחור את המסגרת המתאימה ביותר עבור הילד שלכם לאחר שבדקתם מסגרות שונות ומתוך הכרות עם הילד שלכם.

דבר חשוב נוסף הוא לא לנסות לברוח בימי ההסתגלות הראשונים כאשר הילד לא רואה שכן, הדבר יכול לפגוע רבות בביטחון שלו. עליכם להגיע עם הילד ביום הראשון או בימים הראשונים, לומר משפט פרידה ברור ומעצים, לשדר לו ביטחון ולאפשר לו להרגיש כי אתם סומכים על המסגרת החינוכית שתהיה לו טובה וגם עליו שיצליח להתמודד עם הקשיים הראשוניים והכל כך טבעיים.

הימנעו מלדבר על הילד לידו עם הצוות החינוכי. הילד שלכם איננו שקוף וכל מידע עליו שאינכם רוצים לשתף לידו הוא מידע שעליכם לשתף כאשר הילד איננו נוכח. הימנעו מלספר על הילד סיפורים מביכים או להכריח אותו לעשות משהו שאיננו רוצה כגון: להציג את עצמו בפני חברים חדשים, לעשות פעולה כלשהי שאיננו מעוניין בה. אל תדחקו בו, תנו לו את הזמן שלו לחקור, להתבונן ולהיפתח.

הסתגלות למסגרת חינוכית יכולה להיות קלה או קשה יותר בהתאם להתנהגות של ההורים ושל הצוות החינוכי. על כן, חשוב ביותר לעשות את כל מה שניתן על מנת לסייע לילד שלכם להיכנס למסגרת חינוכית חדשה כמה שיותר בקלות. וחשוב לזכור, שגם אם בהתחלה קשה לו, אתם לא צריכים לשדר לו לחץ, אלא להכיל את הקושי, להבין שזה באמת שלב מורכב וקשה בחייו של הילד ולשדר לו שאתם שם עבורו בכדי לחבק, לחזק ולסייע לו בכל מה שהוא צריך. כמובן עליכם לשדר ללא הרף שאתם מאמינים בו וביכולות שלו ושאתם בטוחים שהוא יצליח להתמודד.

לסיום, הבטחון והאמונה שלכם בצוות החינוכי היא חשובה מאוד. במערכת החינוך שלנו יש אנשי צוות שיותר נסמוך ונאמין בהם, וכאלו שפחות. במקרה זה, חשוב שתדעו שלא ניתן לזייף את ההרגשה שלנו מול הילדים. אם אנחנו לא נסמוך על הצוות החינוכי ולא נאמין בו, סביר שבאופן טבעי, גם הילד שלנו. אנחנו חיים בעולם חינוכי של בחירה, ולכן עלינו להכניס את ילדינו אך ורק למסגרות חינוכיות בהן אנו סומכים ומאמינים בצוות. לפעמים למצוא מסגרת כזאת ולהעביר ממסגרת אחת לשניה זה תהליך לא פשוט ונדרשת המון בירוקרטיה. עם זאת, שווה להלחם על כך, שכן מדובר על שלבים מאוד מהותיים בהתפתחות של ילדינו ואנו רוצים לעשות את המקסימום בהסתגלות ולמידה של צמתים שונים בחיים שעוד יבואו.

מצאת ערך במאמר? אפשר לשתף בקליק

מאמרים נוספים שיכולים להועיל לך

בימים אלו INDEKIDS כאן עבורכם, כל הדרך אל האור

אנו עובדים במרץ על חיבור בין מטפלים לבין אלו שזקוקים – ילדים, מתבגרים, בוגרים, הורים – כולם!
מכירים מטפלים רגשיים (בייחוד מומחים בטראומה ומצבי קיצון)?
מכירים כאלו הזקוקים לטיפול?
הפנו אותם לכאן,
אנחנו נעשה הכל במהירות וביעילות על מנת לחבר!

זמינים עבורכם גם בוואטסאפ 0507022225

דילוג לתוכן