מאת צוות INDEKIDS
19.4.2023
כל הורה מתרגש כאשר מגיע הרגע שבו הילד שלו מסיים את גן חובה ועולה לכיתה א. המעבר לבית הספר ללא ספק מהווה ציון דרך ראשון במעבר בין הילדות לבגרות. הילד למעשה נדרש להתמודד עם מעבר בין מסגרת חופשית יותר, למסגרת פורמאלית, כך שיחד עם ההתרגשות הרבה אשר אוחזת בהוריו, מלווים אותה גם לא מעט חששות לגבי כיצד הילד יתמודד עם המעבר המדובר.
חשוב לדעת שמעבר להכנה הקוגניטיבית הנדרשת עבור המעבר לכיתה א, הרי שיש צורך בהכנה רגשית. כיתה א היא הכיתה הראשונה של בית הספר ויש לשנה זו חשיבות רבה לגבי כל ילד. ההצלחה שלו מבחינה לימודית ומבחינה חברתית בשנה זו ביכולתה להשפיע על ההצלחה שלו בשנות הלימודים הבאות. כמו כן, כישלונות של הילד מבחינה חברתית, לגבי רכישת חוקי בית הספר וכן בלימודים, עלולים ליצור אצלו חוויות של חוסר סיפוק, לגרום לו לדימוי עצמי נמוך, לתסכול משמעותי וכן לחוסר הצלחה.
ההשפעה של חוסר בשלות רגשית על התאקלמות בבית הספר
אחד המדדים החשובים ביותר שישפיעו על ההצלחה וההסתגלות של הילד בכיתה א היא ההתפתחות הרגשית שלו. למעשה, ההתפתחות הרגשית תשפיע גם על התחום הלימודי, גם על התחום החברתי וגם על ההנאה ועל הסיפוק שהילד יפיק מהשהייה במסגרת בית הספר ומהלימודים בית הספר. ילד שמגיע לכיתה א לא מוכן מבחינה רגשית ולא בשל, עלול להתמודד עם לא מעט קשיים. מעבר לכך, לא פעם הוא יתקשה להתמודד הן מבחינה חברתית והן מבחינה לימודית, דבר שללא ספק ישפיע עליו בצורה שלילית.
ילד אשר לא בשל מבחינה רגשית, עלול לגלות סימני מצוקה שונים שיכולים להשפיע על ההתנהגות שלו ועל הלימודים שלו בבית הספר. בין הבעיות הנפוצות שמגלים ילדים שאינם בשלים מבחינה רגשית ניתן למצוא: ירידה בלימודים, קשיים בריכוז, נטייה לחוסר התמצאות במרחב, ירידה בהערכה העצמית, קושי להסתדר עם חברים, קשיי הסתגלות, חוסר רצון ללכת לבית הספר, התקפי זעם, תוקפנות, הרטבה, רגשי נחיתות, ביישנות, היפר אקטיביות, חרדה ועוד.
כיצד נסייע לילדנו להסתגל בצורה טובה?
בתחילת שנת הלימודים של כיתה א, יתעוררו כמעט אצל כל ילד פחדים שונים הנובעים מהמעבר לבית הספר. ילדים יעדיפו את הביטחון של המוכר על פני הזר. חשוב מאוד לסייע לילד להתמודד ברמה הרגשית עם התחושות שלו על ידי שיח על הקושי להיפרד ממקום שהוא מכיר ואוהב, כדאי להציע אפשרויות לדרכי התמודדות שונות למעבר מוצלח, מבט למה עזר לו להתמודד בעבר עם מעברים ולשכפל את אותו הכלי, לשדר לו כי אתם כהורים תהיו שם עבורו לאורך כל הדרך בכדי לתמוך בו ולהכיל אותו, שאתם מבינים אותו ושאתם תסייעו לו להצליח.
כמובן שחשוב ביותר לבדוק שהילד אכן בשל לכיתה א מבחינה רגשית, קוגניטיבית וחברתית וכן להשקיע מאמץ בשנה שבה הוא בגן חובה בכדי לסייע לו להתפתח מבחינה רגשית בתחומים שבהם הוא עדיין לא בשל.
חשוב להכין את הילד לקראת מה צפוי לו בכיתה א לרבות ארגון תיק בית הספר ויום הלימודים, התחלפות של מורים במהלך היום, צורת למידה, הפסקה ועוד. כמובן שחשוב לגשת עם הילד מבעוד מועד אל בית הספר ולהראות לו היכן ממוקמת הכיתה שלו, היכן ממוקם חדר המורים, היכן ממוקמים חדרי השירותים ועוד. הכרות עם המתחם יעניק לילד תחושת ביטחון.
קחו ברצינות רבה את הפחדים של הילד, נסו להבין את ההתרגשות שלו והחששות שלו ובהתאם לכך מצאו יחד אתו פתרונות שיכולים לסייע לו כגון: לצייר מפה של הכיתה ולסמן בה את מקום הישיבה שלו, לסייע לו להכין מערכת בכל יום, לעבור אתו מבעוד מועד על סדר יום הלמידה ועוד.
כמו כן, חשוב מאוד להכין את הילד שעובר לבית הספר בצורה חיובית, לשדר לו כי מדובר על חוויה נהדרת. המטרה היא ליצור למעשה לילד ציפייה לדבר טוב. חשוב לזכור כי גם בתחילתה של כיתה א, הילדים זקוקים לתשומת לב משמעותית מההורים ועל כן, גייסו את עצמם לתקופה של תחילת כיתה א ברמה המיטבית מבחינת פינוי זמן, הקשבה וסבלנות לילד שלכם.
אילו גורמים יקלו על ההתמודדות של הילד במעבר מגן חובה לכיתה א?
הנה כמה גורמים שיקלו על הילד שלכם מהמעבר מגן חובה לכיתה א:
ראשית, חשוב מאוד שתבחרו עבור הילד שלכם את המסגרת המתאימה לו ביותר. עליכם לבחור מסגרת לימודית המתאימה לאופי שלו, לקבל המלצות על המסגרת ואף לבחון אותה באופן עצמאי. המטרה שלכם תהיה לוודא כי המסגרת שאתם בוחרים היא הנכונה והמדויקת ביותר לילד שלכם.
מעבר לכך, ילד שלא מוכן מספיק מבחינה רגשית או מבחינת היכולת שלו להתמודד עם מסגרת חדשה, יכול לקבל תמיכה על ידי טיפול רגשי שתואם למצב. טיפול זה יכול להעניק לו כלים להתמודדות איכותית עם המעבר.
בתקופת ההסתגלות הראשונה של הילד בכיתה א, חשוב ביותר שאתם, ההורים שלו, תהיו ערים למצבו של הילד וזאת בכדי להבחין בסימני מצוקה שונים שעלולים להעיד על כך שקשה לו או שהוא זקוק לעזרה בלהסתגל ולפעול בהתאם.