1.12.22
מאת צוות Indekids
בדומה למבוגרים, גם הילדים שלנו מתמודדים לא פעם עם אתגרים רגשיים שונים. בין אם מדובר בשינוי פתאומי שהופיע בהתנהגות הילד, או בתהליך שהתפתח לאורך זמן, כהורים יש לנו את האפשרות לעזור לילדים שלנו להתמודד עם הקושי, באמצעות טיפול רגשי.
טיפול רגשי לילדים ולנוער מסייע בהתמודדות עם האתגרים הרגשיים שהם חווים, מאפשר שינוי דפוסי התנהגות ורכישת כלים פרקטיים שישמשו אותם באופן יום-יומי.
מהו טיפול רגשי לילדים ?
ילדים רבים עלולים להתקשות במתן ביטוי מילולי לעולם הרגשי שלהם – למחשבות או לאירועים שמטרידים אותם, בייחוד בגילאים הצעירים. טיפול רגשי הוא תהליך שמטרתו לאפשר לילד לחשוף את עולמו הפנימי, להציף את החששות והקשיים איתם הוא מתמודד ולהכיר ביכולות ובחוזקות שלו.
המפגשים מהווים מקום בטוח עבור הילד לפרוק, לעבד את הקושי ולבחון אפשרויות להתמודדות.
המטפל הרגשי מלווה את הילד לאורך הטיפול במתן כלים שיאפשרו לו להתמודד בצורה הטובה ביותר, בהווה ובעתיד.
אילו סוגי טיפול רגשי קיימים ?
טיפול רגשי לילדים ולנוער יכול להיעשות באמצעות כמה גישות שונות. אלו חלק מסוגי הטיפול הקיימים:
פסיכותרפיה
פסיכותרפיה הינו טיפול באמצעות שיחה ונחשב לאחת השיטות המובילות לטיפול רגשי בילדים ונוער. באמצעות השיח בין המטפל למטופל שמתקיים במהלך המפגשים, הילד לומד את עצמו, מזהה יחד עם המטפל את המחשבות, האתגרים או ההתנהגויות המפריעות, ומקבל כלים שמתאימים לצרכים שלו.
קיימות מספר גישות לטיפול פסיכותרפי, ביניהן:
CBT (פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית) – תהליך שמתמקד במחשבות או בהתנהגויות שליליות שקיימות, לצד מתן כלים כדי שיאפשרו לילד לוותר עליהן, ולסגל התנהגויות חדשות ובריאות במקומן. התהליך הטיפולי ב- CBT הוא ממוקד ותחום בזמן ונחשב לאפקטיבי מאוד. טיפול ב- CBT יעיל עבור ילדים ובני נוער הסובלים מהתנהגויות כמו חרדה, הפרעת OCD ופוביות.
פסיכותרפיה פסיכודינאמית – טיפול דינמי הוא טיפול נפשי מעמיק, לרוב לאורך זמן, המבוסס על שיחות בין המטופל למטפל. מטרת המפגשים היא לאפשר למטופל להבין את עולמו הפנימי, ולהיות מודע יותר לקשר שבין התחושות והמחשבות לבין ההתנהגויות שלו.
בבסיס הגישה הדינמית עומדת האמונה שככל שהאדם יכיר ויבין יותר את עצמו, כך הוא יוכל לשפר את ההתנהלות שלו כלפי עצמו והסובבים אותו.
קיימות מגוון גישות נוספות לטיפול פסיכותרפי, ומטפלים רבים מוצאים לנכון לשלב בין מספר גישות כדי לאפשר טיפול יעיל ומדויק עבור המטופל.
טיפול באמנות
טיפול באומנות היא אחת משיטות הטיפול באמצעות הבעה ויצירה. גישה זו נחשבת ליעילה במיוחד בילדים בגילאים הצעירים, מכיוון שהיא מאפשרת לילד להביע את עצמו, את המחשבות שלו ואת מה שעל לבו – ללא צורך במילים. לצד ההנאה שביצירה, טיפול באומנות מאפשר למטפל לצור שיח עם המטופל דרך היצירה שלו ולעבד את מה שעומד מאחוריה.
פסיכודרמה
זוהי גישה נוספת לטיפול רגשי באמצעות הבעה ויצירה. התהליך הטיפולי כולל עיבוד של הקושי באמצעות כלים שונים, בין היתר ‘מראה’ ומשחקי תפקידים. בניגוד לפסיכותרפיה הקלאסית, טיפול בפסיכודרמה מאפשר למטופל להביע את הקשיים והקונפליקטים עימם הוא מתמודד באופן פעיל וחופשי, לחקור את התחושות שלו ולבחון את הדרכים האפשריות להתמודדות דרך עולם המשחק.
באילו מקרים טיפול רגשי יכול לסייע?
טיפול רגשי יעיל במגוון רחב של התמודדויות, ביניהן:
- קשיים חברתיים
- לקויות למידה
- קושי בהתמודדות עם תסכול
- הפרעות התנהגות
- הפרעות חרדה
- פוביות
- דימוי עצמי נמוך
- התמודדות עם משברים אישיים או משברים במשפחה
באיזה גיל כדאי להתחיל בטיפול רגשי?
טיפול רגשי לילדים יכול להינתן בכל גיל, לפי הצורך. מטפל מנוסה יוכל להתאים את הטיפול לגיל הילד, לשלב ההתפתחותי שלו ולקשיים איתם הוא מתמודד.
כיצד לבחור מטפל רגשי?
הפרמטר הראשון והחשוב ביותר בבחירת איש המקצוע לטיפול בילדכם הוא הכשרתו בתחום.
באופן כללי, טיפול רגשי ניתן ע”י עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ופסיכיאטרים, כאשר המטפל צריך להיות בעל הכשרה ספציפית בשיטה בה הוא מטפל: טיפול פסיכותרפי, טיפול התנהגותי קוגניטיבי, טיפול באומנות ועוד.
טיפול רגשי לילדים – איך זה עובד?
פניתם למטפל רגשי? עוד לפני תחילת הטיפול המטפל יבצע הערכה למצבו הרגשי של הילד ולצורך בטיפול. ההערכה כוללת שיחה עם ההורים ולעיתים גם עם הצוות במסגרת החינוכית, ויכולה לשלב גם שימוש בכלים אבחוניים שונים כמו ציור או משחק.
לאחר שתהיה למטפל את התמונה המלאה, הוא יוכל לשתף אתכם בהתרשמות שלו ולהמליץ על הטיפול המתאים עבור הילד.
טיפול רגשי כולל לרוב מפגשים שבועיים. משך הטיפול וכמות המפגשים משתנים לפי מטרת הטיפול וסוג הטיפול שייבחר.
תוצאות רצויות לטיפול רגשי לילדים
ברוב המקרים טיפול רגשי הוא תהליך שעשוי להימשך בין מספר שבועות לחודשים, ולכן גם השינוי הרצוי יכול לקחת זמן.
בנוסף, תוצאות הטיפול משתנות בהתאם לסיבה שהובילה אתכם לקבלת טיפול, ולכן הן יוגדרו על ידי המטפל הרגשי.
באופן כללי, בטיפול יעיל נראה עם הזמן העלמות של דפוסים, מחשבות או התנהגויות שליליות והחלפתן בהתנהגויות בריאות, שמיטיבות עם הילד ומאפשרות לו לחיות חיים מלאים, פעילים ושמחים.