14.3.23
מאת צוות INDEKIDS
פעילות גופנית מהווה כיום טיפול איכותי משלים במסגרת טיפולים שונים הרלוונטיים לילדים, בני נוער ואפילו מבוגרים אשר סובלים מהפרעות נפשיות או בעיות רגשיות. חשוב מאוד לדעת כי לא מעט מחלקות לבריאות הנפש וכן מוסדות לבריאות הנפש כיום בוחרים להציע למטופליהם בין היתר טיפול באמצעות ספורט מתוך הבנה והכרה בחשיבות שלו. מעבר לעובדה שפעילות גופנית מסייעת בשמירה על בריאות גופנית באמצעות הפחתת הסיכון למחלות לב, איזון של רמת השומנים בדם, איזון רמת הכולסטרול ולחץ הדם, שמירה על משקל גוף תקין וכן שמירה על טונוס השרירים, על חוזקם ועל שרירי השלד, הרי שפעילות גופנית גם משפרת את התפקוד היומיומי של כל אדם ורלוונטית מאוד להקלה וטיפול במגוון מצבים נפשיים שונים וכן בעיות רגשיות שונות.
מהי המטרה של טיפול באמצעות ספורט?
חשוב מאוד לדעת כי לא מעט אנשים אשר חווים מצוקה נפשית כלשהי, נוטים להזניח את הבריאות הגופנית שלהם. כתוצאה מכך אותם אנשים סובלים מעייפות, חולשה, מגבלה בתנועה וכאבים באזורים שונים בגוף. פעילות גופנית עבור אנשים אלו חשובה ביותר וזאת בשל העובדה שהגוף מגיב לפעילות גופנית מתונה ומשחרר הורמונים מוחיים בשם: סרטונין, נוראדרנלין ודופאמין. הורמונים אלו מביאים את האדם לתחושה של עוררות ומסייעים בשיפור מצב הרוח ובשיכוך כאבים.
הגוף של כל אדם מהווה מראה לנפש שלו. קשיים נפשיים באים לידי ביטוי בסימפטומים גופניים שונים כגון: שינויים במשקל הגוף, כאבים, אובדן יכולת פיזית, יציבה שפופה, סרבול מוטורי ועוד. המטרה של טיפול באמצעות ספורט היא להשיב לאדם את הביטחון ואת השליטה על הגוף שלו ועל היכולות הפיזיות, וכן על החיבור העצבי שבין הפקודה של המוח לפעולות שהגוף מבצע. מעבר לכך, פעילות ספורטיבית מסייעת בהתמודדות עם תופעות לוואי אשר מאפיינות תרופות פסיכיאטריות שונות שנוטלים מטופלים המתמודדים עם מצבים נפשיים או מחלות נפשיות שונות. בין תופעות הלוואי הללו ניתן למצוא: עייפות, סרבול ועוד.
מטרות נוספות חשובות לטיפול באמצעות ספורט
העלאת הדימוי העצמי של כל אדם. לא מעט אנשים אשר חשים חולשה גופנית, חשים כי הגוף שלהם איננו בעל יכולות פיזיות או לא נראה טוב, יכולים להיתרם מטיפול באמצעות ספורט אשר יכול לסייע לגוף שלהם להראות טוב יותר, להיות חזק יותר ואף לתרום לחוויית ההצלחה והערך שלהם בביצוע משימות ותרגילים שונים.
בנוסף לכך, פעילות גופנית מהווה תעסוקה בפני עצמה ומסגרת טיפולים באמצעות ספורט מסייעת ללא מעט אנשים הסובלים מהפרעות נפשיות או בעיות רגשיות שונות שאינם מוצאים במה למלא את שעות הפנאי שלהם. אין ספק כי הצורך לצאת מהבית בכדי לבצע את הפעילות הגופנית הוא משמעותי ביותר ומונע את הנטייה של התכנסות, הסתגרות והימנעות מסיטואציות חברתיות שונות. פעילות ספורטיבית יכולה לסייע בפיתוח של קשרים חברתיים וזאת באמצעות פעילויות משותפות.
עוד מטרה חשובה בהחלט היא שיקום גופני כללי. שיקום גופני הוא למעשה תוצאה של פעילות ספורטיבית והוא מוביל לא פעם לשיפור בבעיות רפואיות וגופניות וכן לחיזוק היכולות התפקודיות השונות של האדם. הדבר מוביל לחוויה של מיצוי היכולות וכן להפחתה של כאבים פיזיים או נפשיים, הפחתה של דאגות בריאותיות, הפחתת מצוקה ועוד.
העיסוק בפעילות גופנית מספק לאנשים רבים הסחת דעת זמנית מסבל ומקשיים ומהווה מקום בטוח לפורקן של לחצים ועול וכן להכוונה של כלל האנרגיות של האדם לפעילות בטוחה יותר.
כיצד מתבצע טיפול באמצעות ספורט?
טיפול בספורט הוא טיפול אשר מתאים הן לילדים, הן לבני נוער והן לאנשים בוגרים. הוא מתאים לבעלי צרכים מיוחדים, בעלי מוגבלויות פיזיות וכן לאנשים אשר מתמודדים עם בעיות נפשיות שונות לרבות: סכיזופרניה, דיכאון, הפרעות תקשורת ועוד. בתחילת הטיפול בוחנים את ההגדרות הגופניות, החברתיות והרגשיות ובהתאם לכך נבנית תוכנית טיפולית לכל אדם, בין אם התוכנית מתבצעת במסגרת קבוצתית ובין אם היא מתבצעת במסגרת אישית. ההתמקדות במטרות שהוגדרו מראש לטיפול ממלאות את המטופל בתחושה של מטרה וציפייה שהרבה מהמתמודדים זקוקים לה כאשר הם סובלים מהפרעות נפשיות שונות והשלמת המשימות העומדות על הפרק בהצלחה. למעשה, טיפול באמצעות ספורט מגביר את האמון של האדם ביכולות שלו וכן את הביטחון העצמי שלו.
כדאי מאוד לדעת שיש ערך להשתלבות של כל אדם המטופל בטיפול באמצעות ספורט גם בטיפול קבוצתי שכן, הטיפול הקבוצתי מאפשר לכל מטופל להתנסות גם בתרגול של קשרים חברתיים, במטלות אשר דורשות שיתוף פעולה, יצירה של קשר עין ומגע, וכן תרגול של כישורים חברתיים שונים. מיומנויות אלו מעניקות לכל מטופל את האפשרות להשתלב בצורה בטוחה יותר בפעילויות קהילתיות שונות וכן בחברה בכלל.