טיפול באמצעות משחק

מטפלת וילד מעל שולחן חול קינטי, הילד מכניס את ידו בחול. ב INDEKIDS תוכלו למצוא מגוון של מטפלים במשחק

15.2.2023

מאת צוות INDEKIDS

טיפול באמצעות משחק הוא סוג של טיפול רגשי המכוון לילדים. המטרה של טיפול זה היא לסייע לילד להתמודד בצורה טובה עם זיכרונות, צרכים, מחשבות ודמיונות, לא בצורה ישירה אלא עקיפה. מרבית הילדים מתקשים להביע את עצמם באופן מילולי, בייחוד כאשר מדובר על מצב של רגשות שאינם מעובדים ועל כן, בחירה בטיפול ישיר עבורם יכולה להיות לא מתאימה למצבם ובהתאם לכך, גם לא תסייע להם. על אף שלאדם אשר יתבונן מהצד על הטיפול המדובר, המשחק יראה רגיל ושגרתי, הרי שהמטפל אשר יודע כיצד להפוך את המשחק לכלי, ידע כיצד להסיק מסקנות שונות אודות מצב הילד ולסייע לו.

טיפול באמצעות משחק – מה זה אומר?

טיפול במשחק למעשה יוצא מנקודות הנחה שהמשחק מהווה צורך פנימי ועמוק של כל ילד. הילד יכול באמצעות משחק להביע את המחשבות והרגשות שלו גם בלי שהוא מתכוון לכך. המטפל באמצעות משחק מקבל תובנות לגבי הנפש של הילד, החוזקות שלו והקשיים שלו וכך הוא יכול לסייע לילד לחקור את החלומות שלו, הרגשות שלו והדמיונות שלו ולהתמודד עם קשיים שהוא לא עיבד בצורה שלמה או שלא עיבד כלל. חשוב לדעת כי ילדים יכולים ללמוד אודות מנגנוני התמודדות חדשים וכן יכולים ללמוד כיצד לנתב התנהגות בלתי הולמת באמצעות המשחק. היתרון הגדול של טיפול זה טמון בכך שילדים מאוד אוהבים לשחק וכך הם בעצם יכולים להתחבר בצורה קלה יותר הן לטיפול והן למטפל. ככל שהילד ירגיש מחובר יותר למטפל, כך הוא יכול להיות במהלך המשחק יצירתי יותר או מילולי יותר. ישנם מעט ילדים שאינם אוהבים לשחק ועל כן, בטיפול זה המטרה תהיה בין היתר גם לפתח בקרבם את מיומנות המשחק.

חשוב לדעת כי ישנן לא מעט הוכחות מחקריות אשר מעידות כי מדובר על טיפול יעיל ומוצלח. הוא יכול לסייע בקשיים רבים של ילדים הקשורים בדחק מסיבות לרבות: גירושי הורים, מוות של אדם קרוב, מעבר דירה, מחלות ואשפוז, התעללות, פגיעה מינית, אלימות במשפחה ועוד.

מטפלת וילדה יושבות סביב שולחן קטן ומשחקות במשחק סוציודרמטי. ב - INDEKIDS תוכלו למצוא מגוון של מטפלים באמצעות משחק>>>

כיצד עובד טיפול באמצעות משחק?

יש פער תקשורתי ברור בין מבוגרים לילדים וזאת בהתאם לשלב ההתפתחותי ולגיל. לילדים אין את כישורי השפה של מבוגרים ולא פעם הם יכולים לחוש קושי או תסכול לבטא את מה שהם מרגישים בפני אדם מבוגר, או שהם מרגישים שהם אינם מסוגלים להביע את מה שהם מרגישים בפני אף מבוגר. מבוגרים לעומת זאת לא פעם יכולים לפרש בצורה שגויה ילדים או לפספס בצורה מוחלטת רמזים מילוליים או בלתי מילוליים של הילד. כל ילד לומד להבין את העולם שהוא חי בו ואת המקום שלו באמצעות משחק. מדובר על פעילות שבה הילד יכול להתנסות מבלי לחשוש מביקורת או כשלון. טיפול במשחק מאפשר לכל ילד להנות ממרחב חופשי שבו הוא יכול לבטא את עצמו ואת הרגשות שלו מבלי לחשוש. הילד לא יכול לבטא את עצמו בצורה מספקת בעולם של המבוגרים ועל כן, המטפל מצטרף לעולם של הילד הבא לידי ביטוי במשחק ברמה שלו. הטיפול במשחק מעודד מעורבות פעילה של המטפל והילד, יצירתיות, הבעה עצמית ועוד. במהלך המשחק גם הילד וגם המטפל ישימו בצד את החשיבה הרציונלית וכך למעשה גם ילד אשר נוטה להסתיר רגשות או מחשבות באופן שגרתי, יהיה יותר משוחרר ופחות הגנתי ויצליח לשתף במחשבות וברגשות שלו.

הטיפול באמצעות משחק ישתנה בהתאם לצרכים של הילד. בשלב הראשון המטפל יתבונן בילד משחק ולאחר מכן הוא יבצע הערכה של מצבו הן בהתאם למשחק שהוא צפה בו והן בהתאם למידע מקדים שהוא קיבל מהוריו ולא פעם גם מהמסגרת החינוכית. בהתאם לכך הוא יגדיר מטרות לטיפול ויעדים.

טכניקות של טיפול באמצעות משחק

ישנן טכניקות שונות לטיפול במשחק. הוא יכול להיות חופשי או מונחה, כאשר בטיפול המונחה, המטפל יציב צעצועים שהוא רוצה שהילד ישתמש בהם וינחה את המשחק. לא פעם הוא ינחה המחזה של סיטואציה כלשהי כמשחק ועוד. הטכניקה החופשית מאפשרת לילד לבחור איזה משחק שהוא רוצה מהחדר ולשחק בו כפי שהוא רוצה לשחק, כאשר אף אדם לא מורה לו כיצד לשחק. המטפל יתבונן בו משחק ולעיתים ישתתף במשחק וזאת בהתאם לרצון של הילד או לצורך שלו.

על אף שכיום ניתן למצוא טיפול במשחק גם עבור מבוגרים, הרי שהגילאים הרלוונטיים ביותר עבור טיפל מעין זה הם גילאי 3-12. אלו טווחי הגילאים שהכי נתרמים מסוג טיפול רגשי זה.

ילדים ממששים משטחי משחק צבעוניים במרקמים שונים. ב - INDEKIDS תוכלו למצוא מגוון של מטפלים באמצעות משחק>>>

מי יכול להתרם מטיפול באמצעות משחק?

טיפול במשחק יכול להיות יעיל ביותר במגוון מצבים שונים לרבות: ילדים אשר סובלים מעיכוב התפתחותי או מלקויות למידה, ילדים שמתנהגים בצורה בעייתית במסגרת החינוכית או מתנהגים בצורה זועמת או תוקפנית, ילדים אשר חוו בעיות משפחתיות שונות לרבות פרידה, מוות של בן משפחה קרוב, גירושין ועוד, ילדים אשר חוו אירועים טראומתיים, ילדים אשר סובלים מחרדה או דיכאון, ילדים אשר מתמודדים עם מחלה כרונית או הליכים רפואיים שגרתיים, ילדים הסובלים מהפרעת קשב והיפראקטיביות, ילדים המצויים על הספקטרום האוטיסטי ועוד.

למציאת מטפל באמצעות משחק, המתאים עבורך לחץ כאן >>

מצאת ערך במאמר? אפשר לשתף בקליק

מאמרים נוספים שיכולים להועיל לך

בימים אלו INDEKIDS כאן עבורכם, כל הדרך אל האור

אנו עובדים במרץ על חיבור בין מטפלים לבין אלו שזקוקים – ילדים, מתבגרים, בוגרים, הורים – כולם!
מכירים מטפלים רגשיים (בייחוד מומחים בטראומה ומצבי קיצון)?
מכירים כאלו הזקוקים לטיפול?
הפנו אותם לכאן,
אנחנו נעשה הכל במהירות וביעילות על מנת לחבר!

זמינים עבורכם גם בוואטסאפ 0507022225

דילוג לתוכן