תהליך אבחון וסוגי אבחונים שונים – דידקטי/פסיכודידקטי

ילד יושב על הרצפה וחושב אל מול משחקי עץ

14.2.2023

מאת צוות INDEKIDS

ישנם לא מעט ילדים אשר מתמודדים עם קשיים לימודיים. בעוד שישנם ילדים אשר מצליחים להתגבר על הקשיים הללו באמצעות תגבורים או שיעורים פרטניים, אחרים מתקשים מאוד להדביק את הפער הלימודי בגין אותם קשיים. לעיתים עולה השאלה לגבי הפער בין רמת המשכל של הילד ובין התפקוד שלו לבין הביצועים הלימודיים שלו וכן לגבי מה עומד מאחורי הקשיים הלימודיים שלו וכיצד ניתן לסייע לילד. במקרה שכזה, לא פעם הילד יופנה להליך אבחון שמטרתו היא להבין מהיכן מגיעים הקשיים שלו וכיצד ניתן להקל עליו ולהתאים לו תוכנית טיפולית שתסייע לו להתקדם בלימודים.

מה עושים אם ילד מתמודד עם קשיים לימודיים?

כאמור, קשיים לימודיים יכולים לנבוע ממגוון גורמים שונים לרבות: עיכוב התפתחותי, קשיים מוטוריים ועוד. הקשיים הללו יכולים להתגלות עוד בטרם כניסתו של הילד לבית הספר וזאת באמצעות אבחון מתאים, אך ישנם מצבים שהקשיים צפים לאחר שהילד נכנס לבית הספר ובמקרה זה יומלץ להוריו לגשת אתו לאבחון דידקטי או פסיכו דידקטי שיסייע לצוות בית הספר ולהוריו להבין כיצד ניתן לסייע לילד ולקדם אותו.

אבחון דידקטי – מה חשוב לדעת?

האבחונים הדידקטיים הם אבחונים המתבצעים על ידי מאבחנים מקצועיים ומנוסים בתחום. האבחון המדובר עוסק למעשה בהערכת התפקודים הלימודיים השונים של הילד כאשר המטרה היא להבין את מה שעומד בבסיס המנגנונים הקוגניטיביים של הילד. כמו כן, במהלך האבחון מאתרים את הקשיים של הילד ולעומתן את היכולות השונות החזקות שלו וכן לקויות הקשורות להליך הלמידה. האבחון המדובר מורכב מכמה מבחנים שכל אחד מהם עוסק בתחום אחר הנוגע לתהליכי חשיבה ולמידה.

אבחון דידקטי יתמקד בתהליכי הבנה, הבעה, כתיבה, קריאה, תפקודים ויזומוטוריים, חשיבה בלתי מילולית, תפקודי זיכרון, קשב וריכוז, תפיסה חזותית, התארגנות ועוד. ניתן למקד את האבחון המדובר גם לתחומי האנגלית והמתמטיקה.

מתי כדאי לבחור באבחון דידקטי?

טרם מחליטים האם כדאי לגשת לאבחון דידקטי, חשוב מאוד להתייעץ עם הצוות המקצועי של בית הספר לרבות: מורים, יועצת חינוכית, פסיכולוגים ועוד, כאשר המטרה היא להבין את האופי של הקשיים ואת האופן שבו לדעת הצוות הבית ספרי ניתן לסייע לילד. כאשר למרות תמיכה שהילד מקבל הן מהצוות המקצועי והן מהוריו, הוא עדיין מגלה הישגים נמוכים ביחס למצופה והצוות חושד כי מדובר על קשיי למידה המעכבים אותו, הרי שימליצו לו לעבור אבחון דידקטי שמטרתו היא לסייע להבין מה גורם לעיכוב של הילד.

תהליך האבחון יכלול איסוף מידע אודות הרקע ההתפתחותי של הילד, הרקע הרגשי והרקע הלימודי. הוא יכלול שאלוני הורים ומורים וכן שיחת אינטקט ראשונית עם עובדת סוציאלית שבה ינכחו ההורים והילד. לאחר מכן האבחון עצמו יארך כארבע עד חמש שעות ולאחר שדוח האבחון יהיה מוכן, ההורים והילד יזומנו לשיחה שבה יוסברו להם ממצאי האבחון. בשיחה זאת ישימו דגש על המוקדים של הכוח והחולשה של הילד וכן יינתן הסבר אודות התאמות והקלות שניתן להעניק לילד בסביבה הלימודית בכדי לסייע לו וכן תוכנית טיפולית לה הוא נדרש בכדי להתקדם.

תמונת ציור של מוח עם עיגולים צבעוניים סביבו

אבחון פסיכודידקטי – מהו?

אבחון פסיכו דידקטי הוא אבחון המתבצע בשני חלקים על ידי מאבחן דידקטי ופסיכולוג. מעבר לכך הוא מכיל מבחן אינטליגנציה וכן בודק היבטים רגשיים שונים של הילד אשר ייתכן כי הם בעלי השפעה על התחום הלימודי.

אבחון זה מומלץ במידה וקיים אחד מהתנאים:

  • במידה ומעבר לעובדה שלילד קשיים לימודיים הוא מגלה גם קשיים רגשיים לרבות מצב רוח ירוד, מתח, חרדה, כעסים, תוקפנות, חרדה ועוד. ההנחה במקרה הזה כי קיים קשר בין הצד הרגשי לצד הלימודי וככל הנראה הצד הרגשי משפיע על הצד הלימודי.
  • כאשר אין ביטויים גלויים כלשהם לקשיים רגשיים אך במהלך אבחון דידקטי המאבחן מגלה כי יש אפשרות סבירה לכך שקשיים רגשיים קיימים והם משפיעים על התחום הלימודי.
  • כאשר עולה שאלה הנוגעת לאינטליגנציה של הילד.
  • כאשר עולה שאלה הנוגעת למסגרת החינוכית אשר תתאים לילד.
  • כאשר הילד סובל מלקות חמורה הדורשת התאמות דרגה 3 לבגרויות. מדובר על התאמות מיוחדות ביותר הדורשות אישור מיוחד של הוועדה המחוזית.
  • כאשר הצוות החינוכי בבית הספר מפנה לאבחון מעין זה וזאת בכדי להעניק לילד שעות שילוב.
הורים יושבים עם ילד ומורה סביב שולחן

מה יכלול האבחון?

תהליך האבחון יכלול ראשית כל את שלב איסוף המידע, שבו ייאסף מידע אודות הרקע ההתפתחותי של הילד וכן הרקע הרגשי והלימודי וזאת באמצעות שאלוני מורים, הורים וכן שיחת אינטקט עם הילד והוריו. גם האבחון הפסיכו דידקטי ידרוש לפחות ארבע עד חמש שעות ואחריו יפיקו דוח מתאים. ההורים יזומנו יחד עם הילד ובהתאם לממצאים השונים יובהר להם איזו תוכנית טיפולית תתאים לילד שלהם, כיצד ניתן לסייע לו, אילו מסקנות עלו מהאבחון וכיצד הקשיים הרגשיים משפיעים על התפקוד הלימודי של הילד שלהם.

למציאת מאבחן דידקטי, לחצו כאן >>

מצאת ערך במאמר? אפשר לשתף בקליק

מאמרים נוספים שיכולים להועיל לך

בימים אלו INDEKIDS כאן עבורכם, כל הדרך אל האור

אנו עובדים במרץ על חיבור בין מטפלים לבין אלו שזקוקים – ילדים, מתבגרים, בוגרים, הורים – כולם!
מכירים מטפלים רגשיים (בייחוד מומחים בטראומה ומצבי קיצון)?
מכירים כאלו הזקוקים לטיפול?
הפנו אותם לכאן,
אנחנו נעשה הכל במהירות וביעילות על מנת לחבר!

זמינים עבורכם גם בוואטסאפ 0507022225

דילוג לתוכן