התרחבות המשפחה – כיצד לסייע לילד שלכם להסתגל?

זוג הורים בהריון ולפניהם ילדה מחוייכת. ב - INDEKIDS תמצאו אנשים מקצוע לקבלת כלים

מאת צוות INDEKIDS

21.5.2023

הצטרפות של תינוק חדש למשפחה היא דבר מרגש מאוד עבור המשפחה כולה. על אף שהילדים שלכם בוודאי מתרגשים מהתינוק החדש שעתיד להגיע, הם יכולים להרגיש לא פעם שהם גם נשכחו מעט, דבר שעלול להוביל אותם לתקופה מאוד מאתגרת מבחינה התנהגותית ורגשית. לכן, חשוב מאוד שאתם כהורים תעשו את כל מה שניתן בכדי להכין את הילדים שלכם להצטרפותו של התינוק החדש למשפחה ובכדי לבנות מערכת יחסים חיובית בינם לבין האח או האחות החדשים שמצטרפים.

כיצד ילדים מרגישים לאחר שמצטרפים אח או אחות חדשים למשפחה?

כאשר המשפחה מתרחבת ונולד תינוק חדש, הילדים הגדולים יותר שבבית למעשה נדרשים ללמוד לחלוק את האהבה ותשומת הלב שלכם עם התינוק החדש. לעיתים מדובר על ילדים מאוד קטנים שעלולים להרגיש שדוחקים אותם לפינה ואת מקומם תופס התינוק החדש, דבר שעלול לגרום להם להרגשה מאוד קשה שיכולה להשפיע רבות על ההתנהגות שלהם בתקופה זו.

חשוב לזכור שכמעט כל ילד, לא משנה מהו גילו, יידרש להתמודד באופן כלשהו ולהסתגל להצטרפות תינוק חדש למשפחה. אך לאחר תקופת ההסתגלות, תתפתח מערכת יחסים בין אחים וחשוב שמערכת היחסים הזאת תהיה טובה ובריאה.

לספר לילדים על התינוק החדש – מתי כדאי?

השלב הראשון שיסייע בריכוך תקופת ההסתגלות של הילדים שלכם לתינוק החדש הוא לספר להם בזמן הנכון על העובדה שבקרוב יצטרפו אח או אחות למשפחה. הזמן והאופן שבו תספרו לילדים שלכם על העניין צריכים להיות תלויים בכם ובגיל של הילדים שלכם. כדאי מאוד להציג להם את הרעיון בשלב מוקדם יחסית בהריון, לפחות חמישה חודשים או לכל הפחות ארבעה חודשים לפני מועד הלידה. כמובן שאם מדובר על פעוטות חשוב מאוד לזכור כי הם עדיין לא מבינים את מושג הזמן ועל כן כדאי לקשר את הלידה עם אירוע שמוכר להם כגון: הלידה תהיה לאחר החג הזה או יום הולדת של אחד מבני המשפחה. כמובן שאם ישנם שינויים פיזיים של האם לפני – בטן גדלה, הרגשה פיזית לא טובה וכד’, כדאי לבשר להם על כך לפני. בכל מקרה, כדאי שאתם תהיו הראשונים לבשר לפני שיגלו זאת בעצמם או דרך ‘פליטת פה’ של משפחה מורחבת.

קשיים אפשריים אצל הילדים בהסתגלות לתינוק החדש

חשוב להבין כי לא כל הילדים יתמללו או יביעו את הרגשות שלהם בהצטרפות תינוק חדש למשפחה ועל כן, חשוב מאוד להיות ערניים לסימנים שונים שיכולים להעיד על הקושי של הילד להסתגל. בין הקשיים הנפוצים שיכולים לבוא לידי ביטוי כתוצאה מקושי בהסתגלות לאח חדש הם:

ראשית כל, יכולים להופיע קשיים בהרדמות עצמאית, התעוררות רבה בלילה, פחדים שמופיעים בלילה או אפילו הרטבה לילית.
קושי נוסף יכול להיות העדר תיאבון או לחילופין אכילת יתר.
כמו כן, ילדים שהגמילה כבר מבוססת אצלם יכולים פתאום לפתח רגרסיה.
מעבר לכך, ילדים יכולים להתחיל להתנהג פתאום בצורה ינקותית, כך לדוגמא הם יכולים לדבר בילדותיות, להשתמש במוצץ על אף שכבר נגמלו ממנו, להשתמש הרבה בחפץ מעבר, לשחק בצעצועי תינוקות, לרצות שההורים יסייעו בפעולות שהם כבר יודעים לבצע באופן עצמאי ועוד. מדובר על התנהגות שמטרתה היא לשוב להיות כמו תינוק על מנת לזכות בתשומת הלב של ההורים כפי שמקבל התינוק החדש.
עוד קושי נפוץ הוא הצמדות להורה וקושי להיפרד ממנו, על אף שלפני הלידה כלל לא הייתה בעיה לילד בתחום המדובר.

קשיי התנהגות נפוצים בתקופה המדוברת יכולים להיות: התפרצויות זעם, בכי מרובה, אי שקט, צעקות ואלימות כלפי ההורה או התינוק ועוד. חשוב לדעת כי התפרצויות הזעם יכולות להיות בכל תחום, במסגרת החינוכית או בבית.

ילדה מחזיקה תינוק רך. ב - INDEKIDS תמצאו מגוון אנשי מקצוע לקבלת כלים

כיצד לסייע לילדים להסתגל לתינוק החדש?

מעבר לעובדה שחשוב מאוד להכין את הילדים היטב לקראת הלידה, לדבר איתם עד כמה שניתן על הצטרפות תינוק חדש, חשוב מאוד לעודד אותם ולסייע להם להבין כי לאחר לידת התינוק הם יהיו אחים גדולים ומדובר על תפקיד חשוב ביותר. המטרה היא להעניק לילד את המקום להבין שמצד אחד הצטרפותו של התינוק החדש למשפחה איננה תופסת את מקומו והאהבה שלכם כלפי התינוק לא באה במקום אהבתכם כלפיו, אלא במקביל ובד בבד, לסייע לו להרגיש תחושת אחראיות כלפי התינוק וכלפי המציאות החדשה.

חשוב לשתף את הילד לאחר הלידה בטיפול בתינוק ולאפשר לו לעזור לכם. כמובן שחשוב לעבוד על החיבור בינו לבין התינוק ועל כן, עליכם להקדיש זמן משותף לשניהם, לתת לו להחזיק אותו, לשחק איתו, להיות אחראי עליו כאשר אתם עסוקים והכל בהתאם לגילו וליכולות שלו.

חשוב לזכור כי תקופת הסתגלות לתינוק חדש אמורה להיות זמנית ועל כן, חשוב להכיל את הקשיים שהילד מפגין ולהתייחס לכך בחמלה, הכלה והבנה. בד בבד, אם אתם רואים שהקשיים ממשיכים להופיע גם לאחר פרק זמן ארוך מאוד, כדאי בשלב זה לפנות לאיש מקצוע שיעניק לכם כלים שיסייעו להתמודד עם הקשיים הללו בצורה יעילה וטובה, על מנת לסייע לילד שלכם להתגבר.

מצאת ערך במאמר? אפשר לשתף בקליק

מאמרים נוספים שיכולים להועיל לך

בימים אלו INDEKIDS כאן עבורכם, כל הדרך אל האור

אנו עובדים במרץ על חיבור בין מטפלים לבין אלו שזקוקים – ילדים, מתבגרים, בוגרים, הורים – כולם!
מכירים מטפלים רגשיים (בייחוד מומחים בטראומה ומצבי קיצון)?
מכירים כאלו הזקוקים לטיפול?
הפנו אותם לכאן,
אנחנו נעשה הכל במהירות וביעילות על מנת לחבר!

זמינים עבורכם גם בוואטסאפ 0507022225

דילוג לתוכן