דיכאון בקרב מתבגרים

תמונה בשחור לבן, מתבגר שם יד על פניו. ב - INDEKIDS תמצאו מגוון מומחים להתמודדות עם דכאון

מאת צוות INDEKIDS

24.5.2023

כל הורה יודע כי גיל ההתבגרות מהוות תקופה לא פשוטה עבור המתבגר וכן עבור כל המשפחה שמקיפה אותו. כל מתבגר חווה שינויים שונים בחיים שלו ואין ספק כי ההסתגלות לשינויים הללו איננה דבר פשוט עבורו. חשוב מאוד שכל הורה יבחין בסימנים שונים אשר יכולים להעיד על דיכאון בקרב המתבגר שלו. במידה והוא מזהה סימנים מעין אלה, חשוב מאוד לפתוח שיח כנה על הנושא כאשר המגמה היא לסייע למתבגר להבין כי הוא זקוק לטיפול, לבחור עבורו את הטיפול הטוב ביותר וזאת לאחר שהוא אובחן על ידי גורם מקצועי כסובל מדיכאון.

מה עובר על מתבגרים?

אין ספק שכל הורה רוצה להבין מה עובר על הילד המתבגר שלו וזאת בכדי לסייע לו עד כמה שהוא יכול. ראשית, המתבגר עובר שינויים הורמונליים וכן שינויים גופניים. מתרחשת עלייה בדחפים מיניים בוסריים והדבר עלול לגרום לו לאשמה וגם לחרדה. מעבר לכך, הוא חווה שינויים ביכולות הקוגניטיביות שלו שעלולים לבלבל אותו וכן הוא חווה שינויים רגשיים לרבות: כעס, עצבנות ועוד. ניתן לומר כי עומס השינויים אשר המתבגר חווה, מטלטל את עולמו וגורם לו לא פעם להתכנס בתוך עצמו.

מעבר לכך, חשוב מאוד להבין כי לכל מתבגר יש מגוון רחב של משימות חשובות ותואמות לגיל לרבות גיבוש הזהות שלו, יצירת קשרים חברתיים, יצירת קשרים רומנטיים ראשוניים, עצמאות מול ההורים. מעבר לכך הוא כמובן נדרש לעמוד בדרישות הלימודיות שמשנה לשנה הופכות להיות תובעניות יותר ולא פעם הוא מרגיש לחץ מצד הוריו או מוריו לגבי עמידה בדרישות הלימודים.

הרבה הורים מוצאים את עצמם עומדים מבולבלים אל מול הבן או הבת שלהם שתוך פרק זמן קצר עברו משלב הילדות לנערות ובעיקר תוהים כיצד יש להתנהל מולם, כיצד לסייע להם בהתמודדות עם האתגרים והשינויים החלים וכן, ישנם מקרים שבהם הם חשים כי משהו לא טוב עובר על המתבגר שלהם, אך הם אינם יודעים מה בדיוק. חשוב מאוד לדעת כי לא מעט בני נוער מתמודדים עם דיכאון וחרדות מביצוע פעולות מסוימות ועליכם כהורים להבין אילו סימנים יכולים להעיד על כך, ובמידה והם מופיעים, לגשת עם המתבגר לאבחון רלוונטי לצורך קבלת טיפול מתאים שיקל ויסייע.

תמונה בשחור לבן, של מנורות הופכות מכבויות למוארות. ב - INDEKIDS תמצאו מגוון מומחים להתמודדות עם דכאון

דיכאון וחרדה בגיל ההתבגרות

כאמור, דכאון וחרדה יכולים להיות חלק מהבעיות הנפשיות שמאפיינות את גיל ההתבגרות. ברוב הפעמים הם קשורים למרבית הנושאים אשר מטרידים את המתבגר: לא פעם הוא רוצה להיות שייך אך הוא מרגיש חריג והדבר מוביל אותו להתכנס בתוך עצמו עד כדי כך שהוא סובל מדיכאון וכן חושש לצאת החוצה, הוא מרגיש שמתעוררות אצלו שאלות ללא מענה על משמעות החיים בשל התפתחות החשיבה שלו והדבר עלול להפחיד ולהלחיץ אותו, הוא מרגיש כי הוא לא מצליח לעמוד בדרישות הנוקשות של הלימודים והישגים ומתעוררת בו תחושה לגבי האם הוא טוב מספיק, האם יש לו ערך, האם הוא יכול להצליח ועוד. כל אלה יכולים לגרום לו לדיכאון וכן לחרדה. מעבר לכך, בגילאי ההתבגרות המתבגר למעשה מאבד את מקורות התמיכה שהיו לו בילדות, שהם למעשה ההורים שלו וההשגחה הצמודה שלהם עליו, והוא מרגיש כי עליו להתמודד באופן עצמאי עם החיים שלו ועם דרישות החיים. מדובר על מצב שיכול להוביל אותו להתקפי חרדה בגין אותן מחשבות. לעיתים קרובות הוא גם ירגיש בודד, והבדידות תוביל אותו לדיכאון.

חשוב לדעת כי לאבחון של דיכאון וחרדה יש חשיבות משמעותית ביותר וזאת בשל האימפולסיביות והעוצמות הרגשיות אשר מאפיינות את גיל ההתבגרות. דיכאון וחרדה בגילאים הללו יכולים להוביל להפרעות אכילה שיכולות להתפתח בגין שינויים גופניים שהנער או הנערה מתקשים לקבל או להכיל, לדימוי גוף לקוי וכן לצערינו, לאובדנות.

אב מחבק את ביתו המתבגרת. ב - INDEKIDS תמצאו מגוון מומחים להתמודדות עם דכאון

סימני אזהרה שיכולים להעיד על דיכאון בקרב מתבגרים

לא פעם למתבגר לא באמת ברור מה עובר עליו והוא לא מסוגל להגדיר להוריו כי הוא מרגיש שהוא בדיכאון. לעיתים הוא יעדיף להתכנס בתוך עצמו וכלל לא לדבר על מצבו. על כן, ישנם כמה סימני אזהרה חשובים שיכולים להעיד על דיכאון שכל הורה צריך לשים לב אליהם:

ראשית, אם המתבגר חווה שינויים חדים וקיצוניים בהתנהגות שלו לדוגמה: ירידה בציונים ובלימודים, ירידה חברתית, הסתגרות, התרחקות מכולם, לא מדבר וקובע עם חברים, ממעט לצאת, עושה דיאטות קיצוניות או לא אוכל כלל או לחילופין סובל מבולמוסים של אוכל, הרי שמדובר על סימן אזהרה שצריך להוביל את ההורים לברר מול המתבגר מה עובר עליו. במידה והוא לא משתף פעולה מכל סיבה שהיא, יש לגשת איתו לאבחון מתאים.

שנית, אם הילד שלכם נוטה לברוח לשינה וישן ברוב שעות היממה שלו, לרבות השעות שהוא מצוי בבית הספר, חשוב מאוד לברר את הנושא לעומקו. לא מעט מתבגרים נוטים לברוח לשינה כאשר הם מדוכאים וזאת בכדי שלא להתמודד עם המציאות.

בכל מקרה שכזה יש לגשת עם המתבגר לאבחון של פסיכיאטר המוסמך לאבחן דיכאון וחרדה בבני נוער. במקרה והמתבגר אכן יאובחן כלוקה בדיכאון וחרדה הוא יופנה לטיפולים מסוגים שונים, כאשר הוריו נדרשים לבחור עבורו את הטיפול היעיל והמדויק ביותר למצבו.

לרשימת המטפלים באינדקידס לחצו כאן

מצאת ערך במאמר? אפשר לשתף בקליק

מאמרים נוספים שיכולים להועיל לך

בימים אלו INDEKIDS כאן עבורכם, כל הדרך אל האור

אנו עובדים במרץ על חיבור בין מטפלים לבין אלו שזקוקים – ילדים, מתבגרים, בוגרים, הורים – כולם!
מכירים מטפלים רגשיים (בייחוד מומחים בטראומה ומצבי קיצון)?
מכירים כאלו הזקוקים לטיפול?
הפנו אותם לכאן,
אנחנו נעשה הכל במהירות וביעילות על מנת לחבר!

זמינים עבורכם גם בוואטסאפ 0507022225

דילוג לתוכן