טיפול בשיטת CBT

10.12.22

מאת צוות Indekids

טיפול  CBT(Cognitive-Behavioral Therapy) הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. מדובר על סוג של טיפול רגשי אשר במהלכו מתמקדים על שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות לא רצויים. כיום ניתן למצוא לא מעט מאמרים אקדמאיים אשר ממליצים על טיפול מסוג זה כמענה למגוון רחב של בעיות לרבות: דיכאון, חרדות, התמכרויות מסוגים שונים, בעיות שינה, דימוי עצמי נמוך ועוד.

מהו CBT?

כאמור, מדובר על טיפול קוגניטיבי התנהגותי אשר מהווה שיטת טיפול רגשי או סוג של טיפול פסיכולוגי. השיטה מבוססת על ההנחה שהמקור של מרבית הבעיות בחיים של כל אחד מאיתנו, הוא בהתנהגויות מזיקות ולא מבוססות הנובעות ממחשבות מזיקות ועל כן, הפתרון בהתאם לגישת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי יהיה שינוי מכוון של המחשבות ובהתאם לכך של ההתנהגויות. השאיפה של המטופל צריכה להיות תמיד לעבר יעדים טובים, יעילים ובריאים וכך למעשה הוא יצליח להקל על הבעיות השונות שהוא סובל מהן.

בפועל, ניתן לומר כי הטיפול המדובר מתבצע על ידי זיהוי מחשבות והתנהגות בעייתיות והחלפה שלהן בתגובות בריאות ומסתגלות יותר.

דוגמא לכך: אדם אשר סובל מחרדה, לא פעם נמנע בגין אותה החרדה ממפגשים חברתיים ומעדיף להיות לבד בביתו על פני להיחשף למצבים אשר מלחיצים אותו. מטפל CBT יכול לסייע למטופל ללמוד שהתגובה לפחד שלו מתעוררת בצורה לא רציונלית ולא הגיונית. הוא ילמד אותו כיצד לשנות את המחשבות שמובילות לאותה החרדה, כיצד להרגיע את הגוף וכיצד לפתח כישורים אשר יסייעו לו להישאר רגוע  ולהתמודד עם הקושי שעולה לו כאשר הוא מצוי במפגש חברתי, מסיבה ועוד. במפגש טיפולי לאחר שהמטופל יתנסה בשיטת הטיפול וילך לאירוע חברתי כלשהו, המטפל ינתח ביחד איתו  מה עבד לו במהלך המפגש ומה פחות עבד לו, ובהתאם לכך הם ישפרו וידייקו את מנגנוני ההתמודדות עד לפתרון מוחלט ומלא של הבעיה.

CBT – טיפול קוגנטיבי התנהגותי

באיזה הפרעות או קשיים טיפול CBT יכול לסייע לילדים ובני נוער?

טיפול CBT יכול לסייע לילדים ובני נוער במגוון רחב של בעיות לרבות: הפרעות התנהגות, פחדים ופוביות של ילדים, דיכאון, הפרעה טורדנית כפייתית אשר נקראת גם OCT, התקפי זעם, בעיות פסיכוסומטיות, ADHD, קשיי ויסות רגשי, הרטבת לילה, טראומה, קשיים בכישורים חברתיים ועוד. ישנם לא מעט חוקרים ומומחים בתחום הטיפול המדובר אשר מפתחים פרוטוקולים ייחודיים של טיפול זה הממוקד לילדים ונוער, כך לדוגמא: טיפול CBT ממוקד טראומה הוא טיפול אשר פותח במטרה לסייע לילדים ומתבגרים אשר מתמודדים עם טראומות שונות. טיפול זה יהיה יעיל עבור הפרעת דחק פוסט טראומתית והתנסויות טראומתיות ספציפיות שילד חווה. הטיפול המדובר דומה לטיפול קלאסי של CBT ולרוב יארך בין 6 ל – 20 מפגשים, כאשר הילד יהיה מטופל עם הוריו או במקביל להוריו.

כיצד טיפול CBT עובד על ילדים ובני נוער?

הטיפול המדובר מתבצע ברמה ההתנהגותית על ידי שימוש בעקרונות למידה כגון: התניות, מתן חיזוקים חיוביים או שליליים ועוד. מדובר על כלים שהוכחו כיעילים מאוד בשינוי טיפולי פסיכולוגי. ברמה הקוגניטיבית, הטיפול מתבסס על פיתוח אסטרטגיות שונות של התמודדות, על פתרון של בעיות, על רכישה באופן הדרגתי של מיומנויות אשר יעילות לצורך שליטה עצמית, על הבניה קוגניטיבית ועוד. במהלך טיפול זה גם ילדים ובני נוער וגם ההורים שלכם לומדים להבחין בין מחשבות לבין רגשות ופעולות, לפתח מודעות לדרכים שונות שבהן מחשבות יכולות להשפיע הן בפן ההתנהגותי והן בפן הרגשי, ללמוד על מחשבות שלא פעם נראות כי הן מתרחשות באופן אוטומטי, מבלי שמבינים כיצד הן משפיעות על הרגשות, ללמוד כיצד להעריך בצורה ביקורתית האם המחשבות או ההנחות שלנו הן אוטומטיות, מוטות או מדויקות, לפתח כישורים להבחין, לתקן ולעכב מחשבות מוטות בצורה עצמאית ועוד.

האם יש הבדל בין טיפול רגשי לילדים לטיפול CBT?

לא מעט הורים תוהים האם יש הבדל בין טיפול CBT לטיפול רגשי מסוגים שונים המוצע כיום עבור ילדים, ובכן, חשוב מאוד לדעת כי בניגוד לטיפול רגשי בילדים, גישת CBT מתייחסת לרשת ענפה של שיטות טיפול מבוססות מחקרית. שיטות הטיפול הללו משלבות בין תיאוריות עדכניות ובין כלים יישומיים, קוגניטיביים והתנהגותיים אשר המטרה שלהם היא ללמוד, להסביר, להבין, לבחון וליישם דרכי טיפול וכן טכניקות מעשיות הרלוונטיות לצורך התמודדות עם קשיים פסיכולוגיים שונים שמתמודדים איתם ילדים ובני נוער.

חשיבות המעורבות של ההורים בטיפול

טיפול CBT לילדים יעבוד באופן יעיל יותר בעזרת מעורבות ושיתוף פעולה של הוריו של הילד. ניתן לומר כי הורים צריכים לעשות את התיווך בין המטפל לבין הילד בבית ולהיות שותפים מלאים להליך הטיפולי בכדי שהוא יצליח. כאשר מבוגר פונה לטיפול CBT הוא מציג קושי כלשהו שהוא מעוניין לטפל בו ובהתאם לכך הוא מקבל טיפול ומבצע באופן עצמאי את התרגול הנדרש עבור הטיפול, אולם ילד איננו מגיע או פונה לטיפול מעין זה באופן עצמאי, אלא הוא מופנה על ידי הוריו או מטפלים שונים לרבות פסיכולוג חינוכי במסגרת הלימודים שלו, מורים, יועצים במסגרת החינוכית ועוד ולכן, חשוב מאוד שהמטפל יבסס תשתית של יחסי תקשורת פתוחה ועבודה עם ההורים כבר בתחילת התהליך. התשתית רלוונטית מאוד בעיקר במצבים שבהם המטופל הוא ילד צעיר בגיל הגן או בית הספר היסודי וכן במצבי משבר מיוחדים שהילד חווה לרבות: אובדן הורה או בן משפחה, גירושים של הורים, במצבים בהם הילד מתמודד עם נידוי חברתי או בריונות ברשת ועוד.

ההורים יקבלו מהמטפל המלצות ספציפיות הנוגעות לדרכי התנהגות נכונות עם הילד וכן ייעוץ ממוקד לגבי ההתמודדות שלהם כהורים עם המצב.

לבחירת המטפל בCBT המתאים עבורך לחץ כאן>>

מצאת ערך במאמר? אפשר לשתף בקליק

מאמרים נוספים שיכולים להועיל לך

דילוג לתוכן