פרידה בין בני זוג איננה מהווה דבר פשוט להתמודדות, הן עבור בני הזוג עצמם והן עבור הילדים שלהם. אם אתם הורים והחלטתם להיפרד, חשוב שתדעו כי ההחלטה המדוברת תשפיע באופן מהותי על הילדים שלכם ועל כן, עליכם לעשות את כל מה שניתן בכדי לסייע לילדים שלכם להתמודד בצורה הטובה ביותר עם הפרידה ולהסתגל למציאות החדשה.
לדבר בצורה נכונה עם הילדים
אז הדבר הראשון הוא לזכור כי פרידה ביניכם מהווה שינוי גדול מאוד בחיי המשפחה וייתכן מאוד שהילדים שלכם יהיו מוטרדים מהשינויים הללו ויחוו קושי עם המצב. סביר כי הם לא ידברו על זה, והדבר יבוא לידי ביטוי בהתנהגות חריגה שלהם ועל כן, חשוב שמראש תבינו כי מותר לילד שלכם להיות עצוב ומוטרד מהמצב, וחשוב לדבר אתו על הדברים בצורה גלויה וכנה. חשוב שתשמרו על גישה פשוטה, הילד שלכם לא חייב לדעת את כל הפרטים על הפרידה שלכם ועל הנסיבות המדויקות שהובילו אליה. כדאי להדגיש במהלך השיח כי שניכם אוהבים את הילד ורוצים את הטוב ביותר עבורו והפרידה היא לא באשמתו. כמו כן, כדאי שתדגישו כי תמיד תמשיכו לדאוג לילד. יש להסביר לכל ילד את המצב בהתאם לגילו.
חשוב שתזכרו כי לא פעם במהלך השיחה הילד יעלה שאלות, כאשר על חלק מהשאלות הללו כלל לא יהיה לכם תשובה בו ברגע ועל כן, תעניקו לעצמכם את הזמן לחשוב על השאלה אם אינכם יודעים מהי התשובה הרלוונטית עבור הילד ושתפו את הילד בכך שאתם צריכים לחשוב על השאלה שלו על מנת לחזור אליו עם תשובה כנה. לאחר מחשבה על תשובה נכונה עבורו, חזרו אליו עמה ואל תתנו לו להישאר בחוסר מענה לתהייה או לשאלה שהעלה. שבחו אותו על כך שהוא שואל אתכם והעבירו לו את המסר של תקשורת פתוחה וקבלת מענה.
לקרוא בין השורות
אחד הדברים החשובים ביותר שעליכם כהורים לעשות, בתקופת הפרידה, הוא לקרוא בין השורות את הילדים שלכם.
ייתכן שהילד כלל לא יביע את הרגשות שלו, אך ההתנהגות שלו תהיה שונה ואתם צריכים להבין מהיכן היא נובעת. ישנם ילדים שחוששים, ישנם ילדים שדואגים לגבי דברים ספציפיים ולא יודעים כיצד למקד זאת בשאלות ועוד. על כן, חשוב לקרוא את המצב של הילדים בין השורות ולהעניק לכל ילד את המענה המדויק והטוב ביותר בהתאם לכל חשש שעולה בו או שאלה. סביר שגם אתם טרודים בענייני הפרידה, בחוסר וודאות, באנרגיה נמוכה. עם זאת, נסו כמה שיותר להבין את מצבו הרגשי של הילד באמצעות ההתנהגות הבלתי מילולית שלו.
לדבר על רגשות
זכרו שאתם לא יכולים להעלים מהילדים שלכם את הרגשות האישיים שלכם ולא פעם, הילד בוודאי יראה במהלך תקופת הפרידה שאתם מוטרדים, עצובים או חוששים. אל תתנערו מהרגשות הללו בפני הילד. חשוב מאוד לדבר אתו על הרגשות שלכם ולהסביר שגם אם אינכם מרגישים הכי בטוב, מדובר על תקופה שתחלוף. הדגישו את הלגיטימיות של הרגשות הללו ואת המקום שלהם. הדגישו בפניו שאתם תמיד תהיו המקום הבטוח עבורו ועודדו אותו לשתף ברגשותיו. אל תציעו פתרונות להחלפת הרגשות השליליים, אלא פשוט הקשיבו ותנו להם מקום. כך הוא יידע להתמודד עם רגשות שליליים ומצבים מורכבים שעוד יגיעו בהמשך הדרך.
ליידע את הצוות החינוכי
דבר חשוב נוסף שעליכם לעשות הוא ליידע בפרידה שלכם את הצוות החינוכי במסגרות של הילדים שכן, הצוות צריך לדעת כי ייתכן כי בתקופה המדוברת יהיה שוני בהתנהגות של הילד שמעיד על כך שהוא זקוק לתמיכה של הצוות החינוכי. חשוב שהצוות החינוכי יהיה קשוב, סבלני, מכיל ואמפטי ויסייע לילד כמה שהוא יכול. חשוב לשמור על תקשורת פתוחה עם הצוות החינוכי ולקבל מידע יומיומי על שינויים בהתנהגות של הילד. אם היה אירוע רגשי כלשהו סביב הנושא בבית, אל תחכו ושתפו בכך את הצוות החינוכי. בחלק מהפעמים אירועים שנראים לנו קטנים וחסרי משמעות, יכולים להיות גדולים ומשמעותיים בעיניהם של הילדים, שיבואו לידי ביטוי באמצעים בלתי מילוליים.
מתי כדאי להיעזר באיש מקצוע?
לא מעט הורים שנפרדים תוהים האם כדאי לערב איש מקצוע בתהליך, אשר יסייע לילד להתמודד עם המצב בצורה הטובה ביותר. ובכן, כאמור, גירושים הם משבר ואין ספק שיש להם השפעה רגשית על הילדים. עם זאת, לא בכל מקרה יש צורך באיש מקצוע. ישנם ילדים שמצליחים להתמודד עם המצב בצורה יותר טובה וישנם כאלה שמתקשים מאוד להתמודד עם המצב. חשוב מאוד להעניק את תשומת הלב המתאימה לכל ילד ולהבין, האם הוא זקוק לטיפול מקצועי כלשהו שיסייע לו, בהתאם למצבו.
ילדים בתהליך פרידה יכולים לחוות מנעד רחב של רגשות לרבות: כעס על ההורים, בלבול, חרדת נטישה, פחד ועוד. יכול להיות שהם דואגים להורה אחד יותר מההורה השני או לשניהם. חשוב להבין כי יש ילדים שהקושי שלהם בא לידי ביטוי בהתפרצויות זעם ובהתנהגות תוקפנית ועל כן, בכל מקרה שהילד שלכם לא מצליח לדבר על הנושא, על אף שאתם מאוד מנסים ובד בבד, הוא מגלה מצוקה בהתנהגות שלו, כדאי מאוד לשקול מעורבות של איש מקצוע שידע כיצד לגשת לדברים בצורה הטובה ביותר.
כמו כן, חשוב מאוד לשים לב לילדים רגישים מאוד או שקטים, אשר לא פעם אינם מחצינים את הרגשות שלהם. לא פעם ילדים כאלה סובלים מאוד מהמצב ומצויים במצוקה ממשית, אך כלל לא מדברים על זה. השינוי ההתנהגותי אצל הילדים הללו לא תמיד יבוא לידי ביטוי בהתפרצויות זעם או כעס והם יכולים להיות שקטים יותר בתקופה הזאת, לעיתים תהיה ירידה בלימודים, חולמנות, חוסר רצון להנות מפעילויות שהם נהנו מהם בעבר, התכנסות בתוך עצמם ועוד. גם במקרים הללו, כדאי מאוד לפנות לאיש מקצוע שיסייע להם להתמודד עם המצב בצורה נכונה, שלב אחר שלב.
זכרו, רק אתם יכולים להעיד על אופי הגירושים שלכם, על החוזקות של הילדים שלכם ועל תהליך הפרידה. במידה ואתם יודעים שאתם עומדים להיכנס לתקופה מורכבת, שאתם זקוקים לעזרה כיצד לתווך את נושא הפרידה לילדים, שילד אחד או יותר מילדכם יזדקק לתמיכה רגשית מקצועית, אל תחכו ופנו לעזרה. עזרה מקצועית לאורך התהליך תהיה למעטפת רגשית וקבלת כלים עבורם ועבורכם, ותסייע לכולכם לצאת לדרך חדשה, סביר שגם טובה ואופטימית יותר, לכלל בני המשפחה.
לרשימת המטפלים באינדקידס לחצו כאן