חרם בקרב ילדים בבית ספר יסודי

ילד מוטל על רצפה בביה"ס ומסביבו 3 ילדים נראים מתנכלים אליו

מאת צוות INDEKIDS

18.4.2023

לא מעט ילדים מתמודדים עם חרם חברתי. מדובר על מצב שבו הילד סובל מהתנכלות, מנידוי חברתי, מבדידות, מדחייה ועוד. כתוצאה מכך הדימוי העצמי והביטחון העצמי של הילד עלולים להיפגע והדבר יכול ללוות אותו גם בבגרות שלו. חשוב מאוד שכל הורה שמזהה סימנים לכך שהילד שלו מוחרם, יסייע לו בצורה המיטבית. מעורבות של אנשי מקצוע מתאימים גם הכרחית במצבים של חרם ועל כן, הורה שמגלה כי הילד שלו מוחרם, חייב לפנות יחד אתו לאיש מקצוע שיסייע לו לעבד את הדברים ולהתמודד בצורה הטובה ביותר מבחינה נפשית ורגשית עם הסיטואציה המדוברת.

חרם חברתי – במה מדובר?

חרם חברתי בגילאי בית ספר יסודי הוא למעשה מצב שבו אחד מהילדים מורחק מקבוצת חברים או מהמעגל החברתי. לא פעם הילד יסבול מכך שילדים מביישים אותו, מתנכלים לו, מציקים לו, דוחים אותו ומשפילים אותו. ילד שסובל מחרם ירגיש לא אהוב, שקוף ובעיקר מאוד בודד. מדובר על תחושות קשות שעלולות לפגוע באופן מהותי בביטחון העצמי שלו, לפגוע בדימוי העצמי שלו וכך למעשה גם למנוע ממנו לנסות ולפתח קשרים חברתיים נוספים הן בהווה והן בעתיד.

ילד שסובל מחרם הוא ילד שלרוב לא יהיו לו חיי חברה והוא ימצא את עצמו מאוד בודד. הוא לא יוזמן לאירועים חברתיים או למסיבות כיתה, הוא לא ישמור על קשר עם ילדים מהכיתה אחר הצהריים, בהפסקות הוא יהיה לבד שכן הילדים לא ירצו להיות אתו ואף יתרחקו ממנו, אף אחד לא ירצה לשבת לידו בכיתה, הוא תמיד ירגיש כי כולם מדברים עליו וצוחקים עליו וככל הנראה יהיה מדובר על תחושה  מוצדקת. כמו כן, יצחקו על הילד במידה והוא מנסה לקחת חלק פעיל בשיעור או בהפסקות.

יד של ילד נראה מנסה לגעת בגדר תיל גבוהה. ב INDEKIDS תמצאו את הטיפול המתאים להתמודדות עם חרם

כיצד תדעו אם הילד שלכם סובל מחרם?

לעיתים קל להבין ולגלות כי הילד סובל מחרם שכן הוא מספר זאת בעצמו להוריו, אך ישנם מקרים שבהם הילד לא מספר כי הוא עובר חרם ובמקרים המדוברים ההורים צריכים לשים לב לסימני אזהרה שיכולים להעיד על כך שילדם סובל מחרם:

אם הילד שלכם מבקש לא ללכת לבית ספר בכל יום מחדש או כמה פעמים בשבוע, אם לילד שלכם אין חברים או אם היו לו חברים אך פתאום אין לו, אם הילד נראה כועס, עצוב או חסר אונים, אם הוא מעביר על עצמו באופן פתאומי ביקורת שלילית ללא כל סיבה מוצדקת ועוד, הרי שמדובר על סימנים שיכולים להעיד כי הילד שלכם מוחרם ובמידה ואתם מזהים אותם, עליכם לשוחח עם הילד ולהעניק לו סיוע וטיפול.

חשוב לדעת כי בעידן הדיגיטלי המודרני שאנו חיים בו כיום, ילדים יכולים לסבול גם מבריונות בקבוצות וואטסאפ או ברשתות החברתיות וחשוב ביותר לעקוב אחר הילד ואחרי המצב שלו ברשתות החברתיות ובוואטסאפ בכדי להבין האם מתרחש משהו חריג שפוגע בו.

נערה נראית עצובה, עם מסקנטייפ אדום על פיה. ב - INDEKIDS תמצאו את המענה המתאים להתמודדות עם חרם

כיצד נסייע לילדנו להתמודד עם חרם?

הנה כמה דרכים שבהם אתם כהורים יכולים לסייע לילד שלכם להתמודד עם חרם:

ראשית, חשוב מאוד שתעודדו את הילד שלכם לדבר ולהודות בכך שהוא סובל מחרם. ילדים רבים מתביישים להודות בפני ההורים שלהם על המצב המדובר ועל כן, חשוב קודם כל לאפשר להם להבין כי אתם יכולים לסייע לו, להקשיב לו ולהבין אותו. העניקו לו את ההרגשה שאתם המקום הבטוח שלו.

שנית, אל תזדהו עם הילד ואל תשליכו על עצמם את המצב. חשוב מאוד שתישארו חזקים ומפוקסים עבורו. לא קל לראות את הילד שלכם סובל, אך אם תתמלאו בתחושות וברגשות קשים לגבי המצב, יהיה לכם קשה מאוד לתפקד בצורה תקינה ולסייע לילד.

מעבר לכך, חשוב מאוד שהילד שלכם ירגיש בבית שהוא מוקף ואהוב. מלאו את סדר היום שלו בפעילות. כדאי לבחור עבורו חוגים שיסבו לו הנאה וכן, כדאי שהחוגים הללו יכילו גם ילדים בני גילו, דבר שיאפשר לו ליצור מעגלי חברות חדשים וטובים. ניתן לנסות לחבר אותו גם עם ילדים מהשכונה או עם קבוצת ילדים מכל מקום אחר.

לא כדאי לרחם על הילד וכן לא כדאי לשפוט את ההתנהגות שלו. יש לאפשר לו להיות מי שהוא ולהראות לו שמקבלים אותו.

כדאי לתת לילד דוגמאות מהחיים. אם אתם עברתם חרם כילדים, ספרו לילד כיצד הרגשתם וכיצד התמודדתם. הראו לו עד כמה החיים שלכם טובים ועד כמה אתם מוקפים באנשים שאוהבים אתכם.

חשוב מאוד לערב את המחנכים והיועצים בבית הספר של הילד. הצוות הבית ספרי חייב להיות מעורב ולפקח על המצב של הילד וכן להתערב במקרים שבהם מציקים לו. כמו כן, הצוות החינוכי צריך להיות אוזן קשבת עבור הילד בכל מקרה. תפקידו של הצוות החינוכי הוא למגר חרמות מכל סוג שהן. סמכו על הצוות החינוכי שהוא מקבל את ההדרכה הנכונה מגורמים מקצועיים וטיפוליים על מנת לקיים אקלים חינוכי מיטבי.

טיפול רגשי

במצבים שבהם ילד סובל מחרם חברתי מתמשך שהוא לא מצליח להתמודד אתו, כדאי מאוד לפנות לטיפול רגשי שכן, לחרם מתמשך עלולות להיות השלכות נפשיות ורגשיות קשות. פסיכולוג ילדים יכול לאבחן את המצב של הילד ואיזה השלכות ניתן לראות בגין החרם שהוא עובר וכמובן להפנות לטיפול מתאים, מעצים ומחזק.

מצאת ערך במאמר? אפשר לשתף בקליק

מאמרים נוספים שיכולים להועיל לך

בימים אלו INDEKIDS כאן עבורכם, כל הדרך אל האור

אנו עובדים במרץ על חיבור בין מטפלים לבין אלו שזקוקים – ילדים, מתבגרים, בוגרים, הורים – כולם!
מכירים מטפלים רגשיים (בייחוד מומחים בטראומה ומצבי קיצון)?
מכירים כאלו הזקוקים לטיפול?
הפנו אותם לכאן,
אנחנו נעשה הכל במהירות וביעילות על מנת לחבר!

זמינים עבורכם גם בוואטסאפ 0507022225

דילוג לתוכן